Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bánovské hrdličky rozesmály Broďany

15. 3. 2018

Je velice prospěšné zavítat čas od času do divadla. To je svět sám pro sebe – jeviště, kulisy, specifická vůně šminek a lidé, kteří jen pro vás hodinu - dvě žijí jiné životy a přivedou vás na jiné myšlenky. Také je velmi dobré prostřídat návštěvu představení připraveného profesionálními herci s inscenací, kterou nacvičili ochotníci. A tak jsem se v neděli 11. března zašla podívat do sokolského sálu na představení „Když hrdličky cukrovaly" v podání divadelního spolku „Pod lampú" z Bánova, který k nám pozval soubor Divadla Brod.

 
 

hrdličky 2018.JPG

Ochotnické divadlo v Bánově má více než stoletou tradici. Ale herci přicházejí, odcházejí, a tak se v Bánově už delší čas nehrálo. Když se jedna z hereček brodského souboru před časem vdala a povila tři dítka, napadlo ji obnovit soubor v rodné vísce, aby nemusela prchat od dětí na zkoušky až do Brodu. Jmenuje se Petra Vašíčková (dříve Beníčková) a spolu s Magdalenou Janků svolaly v roce 2016 v Bánově první zkoušku a následně zrežírovaly první hru a také si v ní zahrály.

„Do souboru přišlo 15 ženských, jeden odvážný chlap a tři děti. Proto jsme si vybrali hru českého autora Rudolfa Trinnera „Byly lejdy, on padouch", kterou uvádíme pod názvem „Když hrdličky cukrovaly". Je o jednom sňatkovém podvodníkovi a hromadě podvedených žen. Děti jsme nechtěli od divadla odradit hned na začátku, tak jsme pro ně připravili předscénku, kde předvádí, jak to vypadalo, když byl takový sňatkový podvodník ještě dítě – že to v něm je vlastně odmalička," prozradila Petra Vašíčková a dodala: „ Název našeho divadelního spolku jsme zvolili s ohledem na to, že v minulosti bánovští ochotníci několikrát nazkoušeli Jiráskovu Lucernu. Jenomže lucerna nezní moc bánovsky, takže hezky po našem je to lampa a nakonec se tedy jmenujeme „Pod lampú".

Děj hry zavede diváka do domácnosti pohledné vdovy Kamily Maršálkové, poslední z obětí pohledného a mazaného podvodníka, který s oblibou mění příjmení a vytahuje z dalších a dalších důvěřivých žen hromady peněz. Kamilina nápaditá dcera však v podvodníkově zapomenutém počítači vypátrá jména i adresy všech žen, se kterými měl co do činění a svolá je ke Kamile do bytu. Zde probíhá velká ženská porada, jak se muži co nejlépe pomstít, pokud se jej ovšem podaří vypátrat.

Hra je založena na slovním humoru a bánovští ochotníci si v Uherském Brodě za svůj výkon vysloužili několik potlesků na otevřené scéně, salvy smíchu i velký aplaus na závěr.

A nakonec ještě prozradili, že už v dubnu je čeká další premiéra. Komedii o tom, jak to vypadá, když mladí žijí se starými a mladí mají trošku jiné názory, si napsali sami. Už se na ni těším!

 

(Markéta Švehlíková)