Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Bánově ožije ochotnické divadlo

6. 5. 2017

Ochotnické divadlo má v Bánově více než stoletou historii. Jeho základy byly položeny už v roce 1900 se založením vzdělávacího kroužku „Palacký“ a první bánovské knihovny. Po první světové válce a založení Sokola v Bánově v roce 1922 byla nazkoušena Vojnarka. Dvacátá léta vůbec byla pro bánovské divadlo zlatými časy. S menšími či většími přestávkami se udrželo až do let osmdesátých, v roce 1986 se hrála poslední hra – Matka od Karla Čapka. Mezi významné ochotníky se zařadili Oldřich Bardonek, Zora Junášková, Josef Tylich, Jaroslav Valášek,  Josef Kočica, František Švehlík, Ludmila Kopuncová, Oldřich Kopunec, Josef Guryča, Bohumil Mandík a mnoho dalších občanů. S bánovskými ochotníky si zahráli i herci z jiných divadel, jako třeba Mirka Kolářová nebo Jiřina Švorcová. (Zdoj: článek Josefa Jurného Ohlédnutí za ochotnickým divadlem v Bánově, BZ 2009, č.IV)

 

Jak pan Jurný ve zmiňovaném článku uvedl, kdyby se našlo pár nadšenců, bylo by velice zajímavé navázat na mnohaletou tradici bánovského ochotnického divadla. Při jednom ze sokolských pochodů K sedmi bratrům před dvěma lety jsme se, napůl žertem, domluvili na znovuzaložení bánovského ochotnického spolku, tentokráte nazvaného „Pod lampú“, s ohledem na během let několikrát opakované nastudování Jiráskovy Lucerny. Myšlenka na obnovení divadelního spolku však v několika z nás zůstala, s mlhavými představami, nápady a stále rostoucím odhodláním. Na začátku letošního roku jsme se tedy sešli, tentokrát na vážno. Podařilo se nám dát dohromady několik nápadů na hru, kterou by se mohlo začít s obnovením divadla v Bánově. Co se týče divadelní „práce“, režie a dramaturgie se ujmou Petra Vašíčková a Magdalena Janků, organizační složkou souboru bude Jitka Vranková, o technické záležitosti a kulisy se postará Libor Píška, za kulturní komisi obce se zapojí Hana Zálešáková. S úpravou scénáře přislíbil pomoc přespolní Pavel Beníček, který má s tvorbou textů a písní mnohaleté zkušenosti.

 

A nyní bychom se rádi obrátili na vás, kteří máte divadlo rádi a chtěli byste se zapojit do ochotnického dění v naší obci. Hledáme herce a herečky, pomocníky do zákulisí, nápovědu, kostymérky či kulisáky. Prostě všechny, kteří se chtějí podílet na obnově bánovské divadelní tradice.

 

Informační schůzka Divadla Pod lampú bude v pondělí 19. září 2016 od 18:00 hodin v sále ZŠ (vstup přes halu). Rádi bychom už teď napsali, jakou hru začneme zkoušet, vše však záleží na tom, kolik ochotníků se k nám připojí. Proto se nestyďte a přijďte! Případné dotazy můžete směřovat na petkab@gmail.com, na facebookovou skupinu Ochotnické divadlo v Bánově nebo na některého z uvedených členů.

 

Za ochotnický divadelní spolek Petra Vašíčková